Laatste alarmering:
Datum 14|12 Tijd 18:11:56 Loos Alarm//uitruk Vervalt//dank Daarvoor!!!!!!!! (inci-02) Oms Alarm Ap71640... Prio Eenheid | Blusgroep A1 Brandweer Meppel Drenthe
dinsdag 18 december 2018

Archief

Aanslag gecombineerde belastingen 2018

Gemaakt: Donderdag, 22 februari 2018 20:33

MEPPEL - Vanaf 26 februari wordt de jaarlijkse aanslag gecombineerde belastingen verzonden aan inwoners en ondernemers.

 

De aanslagen worden per post of digitaal verzonden.

 

Maakte u vóór 9 februari al gebruik van de Berichtenbox van MijnOverheid.nl dan krijgt u de aanslag digitaal. U ontvangt een mail waarin staat dat er een nieuw bericht van de gemeente Meppel voor u is in de Berichtenbox. Daarna kunt u op de gebruikelijke wijze inloggen.

 

Heeft u zich aangesloten op de Berichtenbox nà 9 februari 2017, dan ontvangt u de aanslag dit jaar nog op papier en de toekomstige aanslagen digitaal. Heeft u zich nog niet aangesloten op de Berichtenbox en wilt u de aanslag ook digitaal ontvangen? Lees meer over Meppel en de berichtenbox.

 

Alle informatie over de belastingen: www.meppel.nl/belastingen

Nestplankjes voor boerenzwaluw onder bruggen

Gemaakt: Dinsdag, 27 februari 2018 18:21

MEPPEL - De gemeente werkt mee aan het initiatief om nestplankjes voor boerenzwaluwen onder bruggen te hangen. De Natuurbeschermingswacht heeft bekeken welke bruggen geschikt zijn als veilige nestplek, buiten bereik van roofvogels, marters en katten.

 

De boerenzwaluw nestelde vroeger graag in een waterrijke omgeving, in oude melkstallen op het land of onder houten bruggen. Deze plekken zijn langzaamaan verdwenen en zo komt de boerenzwaluw minder voor.

 

Nu zijn 50 nestplankjes gehangen onder bruggen in Berggierslanden, Oosterboer, het wandelbos, Engelgaarde en Nijeveen. De Explore-groep voerde de klus uit. De Natuurbeschermingswacht gaat bijhouden waar de boerenzwaluw nestelt. Bij succes kunnen meer bruggen volgen.

Brand in fietsenhok van GGZ gebouw in Meppel

Gemaakt: Zondag, 04 maart 2018 13:59

MEPPEL - In de nacht van zaterdag op zondag 4 maart is er brand ontstaan in een fietsenhok bij het GGZ gebouw aan de Blankenstein in Meppel.

 

De brandweer was snel ter plaatse om de vlammen te doven. Daardoor werd uitbreiding van het vuur voorkomen. Over de oorzaak is nog niets bekend. De politie doet onderzoek naar de brand.

Erespeld gemeente Meppel uitgereikt aan Gerrit Klamer

Gemaakt: Dinsdag, 06 maart 2018 18:45

MEPPEL - Vrijdag 2 maart heeft de loco burgemeester van Meppel, de heer R.P. Koning, de zilveren erespeld voor bijzondere prestaties voor de gemeenschap van Meppel uitgereikt aan Gerrit Klamer.

 

Gerrit Klamer (87) is sinds 1964 bestuurslid geweest van verschillende instellingen voor onderwijs, zorg en cultuur. Hij begon zijn bestuurswerk bij de Algemene Kleuterschool Vereniging en de Stichting van Dagverblijven voor kinderen met een verstandelijke beperking. Mede door zijn inzet werd in 1968 kinderdagcentrum Het Boemeltje geopend. Het Boemeltje zorgt voor opvang van verstandelijk gehandicapte kinderen. Gerrit Klamer was na de opening voorzitter van de commissie van deskundigen van Het Boemeltje.

 

In 1971 kwam daar dagverblijf De Trekschuit bij, voor opvang van verstandelijk gehandicapte ouderen. In 1973 openden beide dagverblijven één locatie. Ook hiervan was Gerrit Klamer één van de initiatiefnemers.

 

Daarnaast is de heer Klamer betrokken geweest bij de oprichting van Kunsthuis Secretarie. Van de exposities in het kunsthuis heeft hij er een aantal zelf georganiseerd. Daarnaast heeft hij deel uitgemaakt van de besturen van onder meer de Mercuriusschool, de Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden en de Algemene Bond voor Onderwijzend Personeel Meppel. Deze lijst van zijn activiteiten is onder de aandacht gebracht van burgemeester & wethouders. Het college heeft 6 februari 2018 besloten Gerrit Klamer de zilveren erespeld van de gemeente Meppel toe te kennen.

 

In 2017 hebben burgemeester & wethouders van Meppel de gemeentelijke erespeld in het leven voor bijzondere prestaties voor de gemeenschap van Meppel. Het is de erkenning van verdienstelijke personen door de samenleving.

 

De erkenning door de samenleving drukt de waardering uit voor de bijzondere wijze waarop de onderscheiden personen aan hun activiteiten of werkzaamheden inhoud hebben gegeven. De onderscheiden personen hebben langdurig bijzondere inspanningen verricht voor Meppel en zij hebben zich daarmee in hoge mate en op algemeen erkende wijze verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap.

 

De samenleving kent gelukkig een groot aantal personen die zich als vrijwilliger inzetten door het verrichten van maatschappelijke activiteiten of werkzaamheden die de inwoners van Meppel ervaren als het wezen van onze samenleving.

Gratis compost 17 maart

Gemaakt: Dinsdag, 06 maart 2018 18:50

MEPPEL - Inwoners van de gemeente Meppel kunnen op zaterdag 17 maart tussen 9.00 en 13.00 uur gratis compost ophalen bij de gemeentewerf aan de Eekhorstweg 16 in Meppel.

 

Meenemen

U kunt compost ophalen met een aanhangwagen. De gemeente schept dan met een shovel compost op uw wagen. Zorg zelf voor afdekking, anders loopt u kans op een bekeuring. U mag compost ook zelf scheppen in zakken, bakken of andere opbergmiddelen. Neem in dat geval zelf een schop mee.

 

Goed voor de tuin: natuurlijke balans

Met deze actie bedanken de gemeente Meppel en Attero de inwoners voor hun inspanning groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te leveren. Attero maakt daar compost van. Een echt kringloopproduct, want organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem.Compost is perfect voor gebruik in de tuin. Deze natuurlijke bodemverbeteraar voedt de bodem en stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze.

Concert ‘Letter voor Letter’ op 27 maart in Meppel

Gemaakt: Maandag, 12 maart 2018 18:40

MEPPEL - Samen met Carola Smit zingt René Karst Hollandse Hits. Tegelijk laten ze zien hoe leuk het is om beter te leren lezen en schrijven. Je kunt gratis een kaart ophalen in de bibliotheken van de Wijk en Ruinerwold!

 

Heb je moeite met lezen en schrijven? Je bent niet de enige. Problemen met het invullen van formulieren en het begrijpen van zakelijke brieven komen meer voor dan we denken. In Nederland kunnen 2,5 miljoen Nederlanders onvoldoende lezen en schrijven om zich zelfstandig te kunnen redden. Voor De Wolden gaat het om zo'n 2.500 inwoners.

 

Concert

René Karst en Carola Smit zie je op een prachtige avond met Nederlandse liedjes. Zing lekker met hen mee. Of luister naar de mooie liedjes. Je komt er achter dat het leuk is om goed te kunnen lezen en schrijven. In een programmaboekje lees je de teksten mee van de liedjes. En als je dat lastig vindt, hoor je hoe je daarbij geholpen kunt worden. Dat is makkelijker dan je misschien wel denkt.

 

Gratis

Het concert is gemaakt door de bibliotheken, de Taalhuizen en de theaters in Drenthe. En het leuke is: je kunt er gratis bij zijn! Je kunt een kaart ophalen in de bibliotheken van de Wijk en Ruinerwold. Ook kun je een kaart reserveren op www.schouwburgogterop.nl.

 

Wil je meer weten over taallessen? Loop dan eens binnen bij de TaalPunten in de bibliotheken in Ruinerwold, Ruinen, Zuidwolde of de Wijk.

Automobilist overleden na botsing tegen boom in Wapserveen

Gemaakt: Dinsdag, 13 maart 2018 20:57

WAPSERVEEN – Op de Van Helomaweg in Wapserveen is dinsdagavond een auto tegen een boom gereden. De bestuurder moest door de brandweer uit het voertuig bevrijd worden. Ook het trauma team was ter plekke voor medische assistentie.

 

Hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Over de oorzaak is niets bekend. Daar doet de politie onderzoek naar.

Dode bij aanrijding tussen auto en trein in Echten

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 15:56

ECHTEN - Bij een aanrijding tussen een trein en een auto bij het Drentse Echten is een dode gevallen. Het ongeluk heeft plaatsgevonden op de Velingweg in Echten om ongeveer 08.45 uur. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

 

Het slachtoffer is een 57-jarige man uit Hoogeveen.

 

Het treinverkeer tussen Meppel en Hoogeveen is door het ongeluk lange tijd gestremd geweest.

Winkelcentrum Keyserstroom dicht tijdens verbouwing

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 18:12

MEPPEL - Vanaf 14 maart 2018 zal de hoofdingang van winkelcentrum Keyserstroom gesloten worden vanwege de ingrijpende verbouwing.

 

Wethouder Roelof Pieter Koning: "Het klinkt als een open deur, maar soms zit je een tijdje in de rommel voordat het weer mooi wordt. De parkeergarage Keyserstroom blijft de komende maanden wel open voor bezoekers. Ik kijk nu al uit naar het prachtige resultaat met o.a. een bioscoop, waarbij de eerste film in december zal draaien. We gaan dit jaar ook de Kruisstraat herinrichten, waardoor er straks een mooi nieuw geheel ontstaat met reuring in de binnenstad van Meppel."

 

Toegang parkeergarage via tijdelijke trap

De parkeergarage Keyserstroom blijft in gebruik voor auto's en de publiekstoegang voor voetgangers zal plaatsvinden via een tijdelijke trap aan de Eendrachtstraat.

 

Alternatief parkeren Stadhuis/mallegat

Bezoekers die liever niet met de trap gaan kunnen als alternatief hun auto parkeren op het parkeerterrein Stadhuis/Mallegat. De loopafstand tot het centrum is relatief kort. De Hoofdstraat is nog geen 400 meter lopen.

 

Tijdelijke routes worden aangeduid

Op en rond het pand zullen de met nodige verwijzingen de nieuwe tijdelijke routes worden aangeduid. Kruidvat en Team Kappers blijven open en zijn tijdelijk gevestigd aan de voorzijde van het winkelcentrum in de Kruisstraat. Phone House blijft op de huidige locatie gewoon open.

 

Vanaf oktober 2018 weer open

Het vernieuwde winkelcentrum zal vanaf oktober 2018 weer open zijn. In december zullen de bioscoop en de horeca hun deuren openen.

Medewerkers Reestmond ontvangen diploma

Gemaakt: Vrijdag, 16 maart 2018 18:20

MEPPEL - Op donderdag 15 maart 2018 heeft wethouder Roelof Pieter Koning aan 12 medewerkers van Reestmond, erkende VCA-diploma's uitgereikt.

 

Wethouder Roelof Pieter Koning: "Door deze opgedane vaardigheden wordt de uitstroom naar een reguliere baan of studie kansrijker. Het is mooi om te zien dat vandaag die inzet wordt omgezet in een welverdiend diploma."

 

Samenwerking

In samenwerking met het Drenthe College verzorgt het Leer Werk Centrum een VCA-opleiding voor 86 werknemers van Reestmond. 55 personen doen de B-VCA opleiding, acht personen volgen de VOL-VCA opleiding en 23 personen doen de VCA-opfriscursus. De eerste groep medewerkers heeft de opleiding afgerond en zij ontvangen vandaag dus hun B-VCA of VOL-VCA diploma uit handen van wethouder Koning.

 

VCA

VCA is dé standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een beproefd programma waarin diverse branches in de Nederlandse industrie 25 jaar aan kennis en ervaring hebben gebundeld. Met een VCA-certificaat is de basis gelegd om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan.

 

Leerwerkcentrum

Het Leer Werk Centrum is het re-integratiecentrum voor bijstandsgerechtigden in de gemeente Meppel. Hier doen werkzoekenden arbeidsritme, werkervaring en vakgerichte scholing op waarbij het accent ligt op individuele en persoonlijke begeleiding. Na een intakegesprek volgt de deelnemer een individueel traject met als doel uitstroom naar een reguliere baan of het volgen van een studie.

Regenboogbankjes in centrum Meppel

Gemaakt: Vrijdag, 16 maart 2018 18:23

MEPPEL - Het Wijkplatform Centrum heeft de wens van inwoners ontvangen om tijdens het winkelen in het centrum van Meppel even ergens te kunnen zitten. Om uit te rusten na een paart uurtjes winkelen of gewoon te genieten van de zon zonder een consumptie te hoeven kopen. Het wijkplatform heeft deze wens vertaald naar het aanschaffen van regenboogbankjes.

 

Wethouder Koning onthulde – in het bijzijn van diverse ondernemers en belangstellenden- het eerste bankje op vrijdag 16 maart in de Kruisstraat.

 

Wethouder Roelof Pieter Koning: "Ik ben trots op het Wijkplatform Centrum én de ondernemers. Zij hebben de wens vanuit de inwoners opgepakt en in goed overleg deze actie georganiseerd."

 

Beleving binnenstad

Alle partijen vinden het belangrijk dat het centrum van Meppel levendig en aantrekkelijk blijft voor inwoners en bezoekers. De regenboogbankjes leveren een mooie bijdrage aan de beleving van de Meppeler binnenstad.

 

Ondernemers adopteren bankjes

De regenboogbankjes worden door de ondernemers geadopteerd en zij zetten de bankjes 's ochtends buiten en 's avonds na sluitingstijd weer binnen. De komende weken worden de bankjes bij de diverse ondernemers geplaatst.

 

Regenbooggemeente

Het Wijkplatform Centrum heeft in totaal 20 bankjes aangeschaft in verschillende kleuren. Gezamenlijk vormen deze bankjes de kleuren van de regenboog. Meppel draagt hiermee uit dat zij 'regenbooggemeente' is. Dit houdt in dat Meppel een tolerante gemeente is, waar iedereen welkom en gelijkwaardig is.

Traumahelikopter naar Koekange voor ernstig ongeval

Gemaakt: Maandag, 19 maart 2018 18:50

KOEKANGE - Op de Schoonveldeweg in Koekange is maandag 19 maart een personenauto tegen een boom gereden. Het slachtoffer is door de brandweer bevrijd uit het voertuig.

 

De traumahelikopter met aan boord een Mobiel Medisch Team (MMT) is ter plaatse voor assistentie. De weg is afgesloten voor het verkeer.

Belangrijke informatie voor pashouders van Regiotaxi Connexxion - Zuidwest Drenthe

Gemaakt: Dinsdag, 20 maart 2018 18:57

MEPPEL - Alle gemeenten in Groningen en Drenthe hebben besloten te gaan samenwerken voor het vervoer in de regio. Er is een overkoepelende organisatie gevormd onder de naam Publiek Vervoer.

 

Tot nu toe verzorgde Connexxion het Wmo-vervoer in Meppel en Nijeveen. Dit wordt DVG Personen vervoer. Zij werken samen met onder meer Taxicentrale Zwolle en Dorenbos.

 

Let in maart op uw brievenbus!

Alle reizigers die een Regiotaxi pas hebben krijgen een nieuwe vervoerpas voor de regio - de Wmo-pas - en een informatie pakket thuisgestuurd. De oude Regiotaxi pas is vanaf 9 april niet meer geldig. Bent u pashouder en heeft u op 3 april nog geen pakket ontvangen, neem dan contact op met de gemeente. Vanaf 9 april rijdt Publiek Vervoer (DVG) u naar de gewenste bestemming!

Uitslaande brand in woonboerderij van Jacques Tichelaar

Gemaakt: Donderdag, 22 maart 2018 16:59

DE SCHIPHORST – De boerderij van voormalig commissaris van de koningin Jacques Tichelaar is donderdag aan het eind van de middag in brand gevlogen.

 

Rond half vier werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Staphorsterweg in Schiphorst. Ter plaatste kwamen grote rookwolken uit het met riet gedekte pand. De brandweer schaalde al snel op naar grote brand in een poging de boerderij nog te behouden. De boerderij heeft door de brand grote schade opgelopen.

Auto botst tegen lantaarnpaal in Meppel

Gemaakt: Zaterdag, 24 maart 2018 03:00

MEPPEL - Op de N375 ter hoogte van de op en afrit A32 Meppel-noord is vrijdagavond 23 maart een personenauto tegen een lantaarnpaal gebotst.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt, kwam in de berm en kon een lantaarnpaal niet meer ontwijken. Een berger kwam ter plaatse om de auto af te slepen.

Automobilist gewond bij botsing met boom op op de N375 in Ruinen

Gemaakt: Zondag, 25 maart 2018 16:01

RUINEN – Een automobilist is zondagmorgen 25 maart op de N375 bij Ruinen van de weg geraakt en tegen een boom gereden en vervolgens weer op de weg tot stilstand gekomen.

 

De bestuurder raakte hierbij dermate gewond dat hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Over de oorzaak va het ongeval is niets bekend. De auto werd met veel schade door een berger afgesleept.

Bedrijfsleven en overheid binden de strijd aan tegen nep helpdeskmedewerkers

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 17:13

NEDERLAND - In de strijd tegen internationale helpdeskfraude slaan de overheid en elf private partijen de handen ineen. Gezamenlijk nemen zij technische en financiële maatregelen om de oplichtingspraktijken te verstoren en zo goed als mogelijk te voorkomen. Woensdag 28 maart hebben de betrokken partijen een speciaal daartoe bestemde intentieverklaring getekend.


Alle partijen committeren zich eraan om vanuit hun eigen expertise bij te dragen aan een oplossing voor dit hardnekkige en wereldwijd fenomeen. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van technische en financiële maatregelen om de oplichters te dwarsbomen.

 

Unieke samenwerking
Aan de publiek-private samenwerking doen verschillende private partijen mee, waaronder Microsoft Corporation, Teamviewer GmbH, KPN, VodafoneZiggo, Western Union Company, MoneyGram International, ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Namens de overheid zetten minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, politechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening onder de intentieverklaring.

 

Nep-helpdeskmedewerkers
De fraudeurs bellen vaak vanuit landen als India en geven zich uit voor helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft. Via verschillende werkwijzen weten zij zich vervolgens op slinkse wijze toegang te verschaffen tot de computer van het slachtoffer om die te bestelen. Het overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland. In 2017 hebben alleen al in Nederland bijna 2.000 mensen aangifte bij de politie gedaan van dergelijke oplichters. Opvallend is dat 70 procent van de slachtoffers ouder is dan 50 jaar. Bij elkaar zijn de slachtoffers voor bijna 6 miljoen euro opgelicht. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

 

Vertrouwen
Met hun oplichtingspraktijken bedreigen de criminelen het publieke vertrouwen in de veiligheid van de digitale wereld. Ook lopen legitieme private partijen het risico dat hun goede naam wordt aangetast, doordat de oplichters zich onrechtmatig uitgeven als vertegenwoordigers van het bedrijf of hun software misbruiken. Vandaar dat verschillende publieke en private partijen nu gezamenlijk de strijd aan gaan tegen deze fraudeurs. De samenwerking is uniek in de wereld.

 

Effectiever
Politiechef Frank Paauw is blij met deze publiek-private samenwerking. 'De aanpak van cybercrime gaat verder dan opsporing alleen. Andere interventies, zoals preventie en verstoren, zijn vaak effectiever. Dat geldt zeker ook voor de aanpak van de Tech Support Scam. Een samenwerking als deze, met publieke en private partners, is daarbij onmisbaar. Gezamenlijk kunnen we barrières voor de oplichters opwerpen en voorkomen dat er nóg meer mensen slachtoffer worden.'

Brand op bovenverdieping van woning in Meppel

Gemaakt: Zaterdag, 31 maart 2018 15:37

MEPPEL – Zaterdagmiddag 31 maart is er brand ontstaan op de bovenverdieping van een woning aan de Treubstraat in Meppel. De brandweer schaalde direct op naar middelbrand waardoor er nog een blusvoertuigen ter plaatse kwam.

 

Niemand is bij de brand gewond geraakt. Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan. Er was forse rookontwikkeling.

Leden van de nieuwe raad leggen de belofte of de eed af

Gemaakt: Dinsdag, 03 april 2018 16:59

MEPPEL - Donderdag 29 maart legden de 22 leden van de nieuwe raad de belofte of de eed af, zodat ze nu hun functie mogen uitoefenen. Burgemeester Korteland benadrukte in zijn toespraak de verantwoordelijkheden van de raadsleden als volksvertegenwoordiger. Hij wenste namens de inwoners van de gemeente allen veel succes bij hun werk in de komende vier jaar.

 

Ondertussen zijn de fracties van Sterk Meppel, VVD en CDA begonnen met een verkenning ter voorbereiding van coalitiegesprekken.

 

Mevrouw Bakkenes meldde dat de drie partijen woensdag 28 maart in goede sfeer hebben gesproken; onder meer over het proces, het soort coalitie en hoe de raad betrokken kan worden bij het proces. Zij nodigde alle fractievoorzitters uit om een volgend gesprek tussen de drie partijen 'voeding' te geven.

Drank- en Horecawetvergunning De Tapperij blijft ingetrokken

Gemaakt: Woensdag, 04 april 2018 17:44

MEPPEL - De burgemeester van Meppel heeft café de Tapperij in oktober 2017 gesloten en de Drank- en Horecawetvergunning ingetrokken. Reden was het aantreffen van een handelshoeveelheid harddrugs door de politie bij een onderzoek.

 

In februari van dit jaar heeft de commissie bezwaar- en beroepsschriften van de gemeente Meppel geadviseerd om sluiting van het café en intrekking van de Drank- en Horecawetvergunning in stand te laten.

 

Op 3 april jl. heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in een door de exploitant ingesteld beroep en verzoek om voorlopige voorziening. De voorzieningenrechter heeft het beroep ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen.

 

Dit betekent dat de Drank- en Horecawetvergunning van de exploitant voor onbepaalde tijd blijft ingetrokken.

 

Actief antidrugsbeleid

De gemeente Meppel heeft een actief antidrugsbeleid, zodat inwoners en bezoekers veilig uit kunnen gaan. Met de sluiting van De Tapperij en de intrekking van de Drank- en Horecawetvergunning voor onbepaalde tijd, geeft de gemeente Meppel uitvoering aan dit beleid.

Tijdelijke bussen voor Stadsbus Meppel

Gemaakt: Vrijdag, 06 april 2018 17:08

MEPPEL - Vanaf maandag 9 april 2018 rijden er tijdelijk andere Stadsbussen in Meppel. Deze stadsbussen zijn tijdelijk omdat er nieuwe stadsbussen zijn besteld die omgebouwd moeten worden.

De werkzaamheden aan de nieuwe Stadsbussen zijn in volle gang en zullen ongeveer nog 8 weken in beslag nemen. Vanaf maandag 9 april rijden er dus tijdelijk andere stadsbussen. Deze tijdelijke bussen zijn niet herkenbaar aan de kleuren die Meppelers gewend zijn.

 

Herkenbaar aan stickers

De tijdelijke bussen zijn herkenbaar aan stickers op ramen en deuren aan de zijkanten met de tekst: "Stadsbus Meppel stopt voor u". De tijdelijke bussen voldoen overigens aan alle regels en eisen zoals lage instap, ruimte voor hulpmiddelen e.d. Het Reizigersplatform Meppel is geïnformeerd en is op de hoogte van deze tijdelijke oplossing.

 

Waarom nieuwe Stadbussen?

In verband met een nieuwe aanbesteding heeft Taxicentrale Zwolle de Stadsbusdiensten in Meppel van Connexxion overgenomen. Dit betekent dat de huidige stadsbussen van Connexxion niet meer beschikbaar zijn. Taxicentrale Zwolle wil dezelfde kwaliteit bieden en daarom zijn er nieuwe bussen besteld.

13 april Jeugdappel Bevrijdingsdag Meppel

Gemaakt: Maandag, 09 april 2018 19:33

MEPPEL - Vrijdag 13 april, Bevrijdingsdag van Meppel, wordt om 9.00 uur in het Rosarium van het Wilhelminapark het jaarlijks Jeugdappel gehouden.

 

Burgemeester Korteland houdt een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Meppel op 13 april 1945. Leerlingen van de Johannes Calvijnschool en de Oosterboerschool lezen een zelf gekozen gedicht.

 

Zij leggen daarna samen met de burgemeester kransen bij het monument ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en bij het monument voor de Canadese bevrijders.

 

Vertegenwoordigers van 43 Brigade Verkenningseskadron, gelegerd in de Johannes Postkazerne in Havelte, zijn aanwezig. Ook Christelijke Muziekvereniging De Bazuin en Scouting Meppel werken mee.

 

U bent van harte welkom bij het Jeugdappel.

Pachter gezocht voor 2 agrarische percelen

Gemaakt: Maandag, 23 april 2018 21:34

MEPPEL - Gemeente Meppel gaat 2 vrijgekomen agrarische percelen in geliberaliseerde pacht uitgeven. Indien u deze percelen van de gemeente wilt pachten, kunt u zich hiervoor inschrijven. De betreffende percelen kunnen maximaal 6 keer achter elkaar en steeds voor een periode van maximaal 1 jaar worden verpacht. De uitgifte gebeurt in de vorm van geliberaliseerde pacht, zoals vermeld in artikel 7:397 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.

 

Te verpachten percelen

De agrarische percelen liggen ten zuiden van de nieuwbouwwijk Danninge Erve Zuid in Nijeveen. Op www.meppel.nl staan situatietekeningen met daarop de percelen aangegeven. De totale oppervlakte van de percelen bedraagt 4.27.39 ha. Aan de tekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Inschrijvingsprocedure

Op grond van de notitie 'Uitgiftevoorwaarden geliberaliseerde pacht voor los land', vindt de uitgifte (verpachting) van de voormelde landbouwgronden plaats door middel van een inschrijvingsprocedure. U kunt uw belangstelling kenbaar maken via het inschrijvingsformulier. Alleen correcte, volledig ingevulde en tijdig ingestuurde formulieren nemen wij in behandeling. Het inschrijvingsformulier en alle andere relevante documenten over de te pachten percelen kunt u op deze pagina vinden. Aan de registratie van uw belangstelling kunnen geen rechten worden ontleend. De gemeente behoudt zich het recht voor om voor de definitieve toewijzing eventueel informatie in te winnen bij derden.

 

Toewijzing

In overeenstemming met de voorwaarden van de hiervoor vermelde notitie wordt de verpachting uiteindelijk gegund aan de hoogstbiedende waarbij vooraf een 'vanaf-pachtprijs' geldt. De gehanteerde 'vanaf-prijs' bedraagt in dit geval € 500,00 per ha. Alleen biedingen van € 500,- en hoger worden geaccepteerd.

 

Wanneer wordt de toewijzing bekendgemaakt?

De pachter krijgt persoonlijk bericht. Medio mei maken wij de gunning bekend. Vóór de genoemde datum wordt geen informatie verstrekt over de gunning.

 

Inschrijvingsformulier en nadere informatie

Het ingevulde inschrijvingsformulier kunt u tot uiterlijk 11 mei 2018 om 17.00 uur indienen. U kunt ook voor deze datum een e-mail met het ingevulde inschrijvingsformulier sturen aan: postbus@meppel.nl t.a.v de heer M. Koca. Heeft u geen internet, neem dan contact op met de heer M. Koca (Beleidsadviseur Grondzaken) via 14 0522 of postbus@meppel.nl.

Meppel tegen kindermarketing ongezonde voeding

Gemaakt: Woensdag, 25 april 2018 18:41

MEPPEL - Eind 2017 heeft de gemeenteraad van Meppel een motie aangenomen om partner te worden in de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding. Woensdag 25 april ondertekende wethouder Stam namens de gemeente de partnerovereenkomst. Meppel zal zich inzetten om op kinderen gerichte marketing van ongezonde voeding te verminderen.

 

De Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding wil kinderen beschermen tegen marketing van voedingsmiddelen die geen positief effect hebben op de gezondheid. Ieder kind heeft het recht op te groeien in een gezonde omgeving. Volgens de alliantie wordt er te veel reclame gemaakt voor ongezonde voeding van kinderen. De alliantie is een samenwerkingsverband van wetenschappers en maatschappelijke, consumenten- en gezondheidsorganisaties, en individuen.

 

Ervaring gebruiken

Meppel heeft als Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)-gemeente al vele jaren aandacht voor dit onderwerp. JOGG, uitgevoerd door de buurtsportcoaches van Meppel Actief, is een initiatief waarbinnen ieder zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. De buurtsportcoaches van Meppel Actief zijn zeer betrokken bij gezonde voeding en spreken hierover met de lokale ondernemers.

 

Met partners kinderen beschermen

De lokale aanpak is gericht op alle aspecten die bijdragen aan het voorkomen van overgewicht: onderwijs, wonen, werken, de sociale omgeving, de fysieke omgeving, de woon- / speelomgeving, gezondheidszorg, sport- en levensmiddelenaanbod. De gemeente zal samen met partners de aandacht vestigen op het beschermen van kinderen tegen marketing van ongezonde voedingsmiddelen.

Vrijdag 4 mei Stille Tocht Meppel

Gemaakt: Woensdag, 02 mei 2018 17:10

MEPPEL - 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen.

 

Met de Stille Tocht door Meppel betuigen we respect aan de slachtoffers en de nabestaanden. In de stilte kan een ieder persoonlijk denken aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

 

Route

Verzetsmonument Wilhelminapark
18.40 uur vertrek

route: Wilhelminapark - Verzetsmonument Wilhelminapark - Zuideinde - Hoofdstraat - Grote Kerkstraat - Synagogestraat - Slotplantsoen

 

Monument Joodse slachtoffers
Bij het Monument Joodse slachtoffers in het Slotplantsoen worden kransen gelegd door Stichting Joods Monument en Burgemeester Richard Korteland met Wim Sagel namens Comité 4 & 5 mei. Deelnemers aan de Stille Tocht staan tijdens de kransleggingen in het Slotplantsoen achter de Burgemeester. Na de kransleggingen lopen zij in groepen langs het monument, groeten en lopen daarna door in de richting Touwstraat - Kruisstraat.

Vervolg route: Touwstraat - Kruisstraat - Molenstraat - Noordeinde - Galgenkampsbrug - Steenwijkerstraatweg -Zomerdijk - Algemene Begraafplaats.

 

Algemene Begraafplaats
De Stille Tocht eindigt bij het monument op de Algemene Begraafplaats met om

19.59 uur: taptoesignaal, trompet
20.00 uur: 2 minuten stilte
20.02 uur: Wilhelmus 1ste en 6de couplet.
U kunt met een bus terug naar het Wilhelminapark of naar de Grote Kerk.

 

Concert

In de Grote Kerk begint om 21.00 uur een concert georganiseerd door de Stichting Joods Monument.

 

Vlaggen

Vrijdag 4 mei Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot 21.10 uur. Zaterdag 5 mei Nationale Bevrijdingsdag, van zonsopgang tot zonsondergang.

Hoe bescherm jij je tegen de zon deze zomer?

Gemaakt: Donderdag, 10 mei 2018 18:00

Het aantal mensen met huidkanker neemt fors toe. Zonnebrandcrème smeren is belangrijk om je te beschermen tegen de zon. Maar waar je op moet letten?

 

Spray, lotion of toch een crème?

​Zonnebrandmiddelen zijn er in heel veel soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur, van wat je fijn vindt of lekker vindt ruiken. Per merk kan de substantie verschillen: een spray, lotion en crème bieden een even goede bescherming. In lotions en gels zit meer water, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn. Crèmes bevatten meer vetten die uitdroging van de huid beter kunnen voorkomen. Een bijkomend voordeel van een crème is dat het niet bevriest: dat is belangrijk voor wintersporters.


Waar moet je op letten als je een zonnebrand koopt?

Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Welk huidtype je ook hebt, gebruik minimaal factor 30.


Welke zonnebrand kies je voor kinderen?

We raden niet specifiek kinderzonnebrand aan. Als ouder wil je het beste voor je kindje. Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kindje reageert op het product. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby's uit de zon.


Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties. Wist je dat een aantal fabrikanten van zonnebrandcrèmes zich inzetten voor KWF? Zij maken speciale zonnebrand voor kinderen en baby's. Dit zijn Ladival, Naief en Solat baby ( eigen merk van Kruidvat).


Zijn zonnebrandcrèmes veilig?

Elk jaar komt de vraag boven of zonnebrandcrème veilig is. Sommige berichtgeving stelt dat uv-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoon-verstorend en kankerverwekkend zouden zijn. Dit is niet waar. Zonnebrandcrèmes kun je veilig gebruiken. Zonnebrand en andere cosmetica zijn onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat er stoffen in zonnebrandcrèmes zitten die invloed hebben op de hormoonprocessen in ons lichaam. Hormoon-verstorende stoffen mogen volgens de Europese wetgeving niet of slechts in beperkte mate worden toegepast in cosmetica. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn. Diezelfde wetgeving schrijft ook voor dat het gebruik van kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zijn.

 

Mocht je je toch zorgen maken over de veiligheid van zonnebrand, dan kun je ook kiezen voor een variant zonnebrandcrème die deze stoffen niet bevat.

 

Hoelang houdbaar?

Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden na opening nog te gebruiken. Dit staat op de verpakking aangegeven met een geopend potje met een getal en de letter M (maand). Bewaar je zonnebrand wel op de juiste manier om de werking te behouden. Nadat de verpakking open is geweest of met hoge temperaturen in aanraking is geweest, kan de factor die op de verpakking staat teruglopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF). Het middel geeft dan niet altijd meer de volledige bescherming. Bewaar zonnebrand daarom niet te lang.

 

Bescherm je dagelijks
Huidkanker komt het meest voor in het gezicht en dat is geen toeval. Ons gezicht wordt het meest blootgesteld aan de zon. Het is dus belangrijk om je huid dagelijks te beschermen, ook in de winter.

 

Je kunt een dagcrème met een beschermingsfactor. SPF15 zit tegenwoordig in allerlei dagcrèmes. Een lagere factor is niet afdoende. Wel moet je erop letten dat als je altijd een factor op hebt én je dag in, dag uit binnen zit, je minder vitamine D aanmaakt - al is het om vitamine D aan te maken een kwartiertje per dag met je gezicht en handen in de zon overigens al voldoende, afhankelijk van je huidtype.

 

Ook mannen moeten zich dagelijks beschermen. Ben je kaal, zet dan een pet op, is het advies van Kukutsch. Nog een laatste punt, ter overtuiging: zonnebrandcrème is de beste anti-rimpelcrème die er is. Zoals Kukutsch het zegt: 'Smeer je goed in, dan hoef je niet te botoxen later!'

Jagers en boeren redden 281 reekalfjes voor het maaien

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 21:44

NEDERLAND - Jagers en boeren redden in 2017 281 reekalfjes van de maaimachine. Dit blijkt uit een inventarisatie die de Jagersvereniging onder haar leden heeft gehouden. De periode dat de reegeiten hun jongen werpen in het lange gras valt vaak samen met het maaien van de weilanden. Een goede samenwerking tussen boeren en jagers is hierbij cruciaal. Een kwart van de jagers overweegt een drone aan te schaffen om het zoeken van reekalveren eenvoudiger te maken. 

 

Diersoorten 

Naast reekalfjes worden ook andere jonge dieren en nesten gevonden. 40% van de respondenten vond nesten of kuikens van akker- en weidevogels, 82% vond jonge hazen en 29% geeft aan ook andere diersoorten gevonden te hebben. Ook deze nesten en dieren werden door de jagers apart gehouden tijdens het maaien. 

 

Jagers doorzochten 3.275 hectare. Dit komt neer op gemiddeld 43 hectare per respondent. Uit dezelfde inventarisatie blijkt dat respondenten hier ruim 900 uur in hebben geïnvesteerd. 

 

Boer heeft sleutelrol 

Jagers pachten een jachtveld voor een langere periode. Dit maakt dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de soorten die er leven. Ook is er goed contact met de boeren die hier gronden in eigendom hebben en bewerken. Dat komt goed van pas bij het voorkomen dat dieren in de maaimachine terecht komen. De boer laat de jager weten wanneer hij welk weiland gaat maaien. De jager mobiliseert vervolgens de zoekers en zoekt voor het maaien het land af. De jonge dieren en nesten worden gespaard of worden tijdelijk naar veiliger oorden gebracht. Als de werkzaamheden op het land zijn afgerond, worden de dieren teruggezet, waarna het moederdier zich weer over de jongen ontfermt. In sommige gevallen wordt besloten het maaien uit te stellen, of worden delen van het perceel later gemaaid. 

 

Team Agro NL, het samenwerkingsverband van Nederlandse boeren en tuinders, is blij met deze manier van werken: ‘Wij juichen deze samenwerking tussen jagers en boeren van harte toe. Ook hier zie je weer dat je door samenwerking en krachtenbundeling veel meer kunt bereiken dan wanneer ieder voor zich werkt ’, zegt het Nederlandse collectief van boeren en tuinders. ‘Samenwerking met de Jagersvereniging is dan ook een logische stap’, aldus Team Agro NL. 

 

Kwart overweegt aanschaf drone 

Steeds vaker wordt een drone met een speciale warmtebeeldkijker ingezet om de velden te doorzoeken. De drone vliegt op beperkte hoogte boven het veld, waarbij via een app op een beeldscherm gelijktijdig bekeken kan worden wat de drone detecteert. De warmtebeeldkijker laat de levende objecten oplichten. Daarmee kan men niet alleen sneller zoeken maar is de kans ook groter dat men meer reekalveren vindt. Uit de inventarisatie blijkt dat in 2017 7 van de 66 respondenten een drone gebruikten. 18 jagers overwegen een drone aan te schaffen voor toekomstige zoekacties. Het gebruik van drones om dieren te zoeken voor het maaien van weilanden is de laatste jaren sterk toegenomen. Een ontwikkeling waar jagers, boeren en niet in de laatste plaats het dierenwelzijn in het Nederlandse landschap bij gebaat zijn. 

 

Inventarisatie 

In de zomer van 2017 heeft de Jagersvereniging haar leden gevraagd naar het resultaat van de zoekacties. Hier hebben 66 jagers op gereageerd. 

 

Bron: Jagersvereniging

 

Mogelijke productiefout in reisdocumenten

Gemaakt: Vrijdag, 13 juli 2018 02:16

NEDERLAND - De afgelopen periode zijn reisdocumenten uitgegeven waarvan een klein deel een productiefout had. In die gevallen kan een van de elektronische echtheidskenmerken niet werken. Die kans bestaat voor paspoorten of identiteitskaarten die geproduceerd zijn in de periode april tot en met juni van dit jaar. Het lijkt om ongeveer 1% van de reisdocumenten uit die periode te gaan. Als iemand zo'n paspoort of identiteitsbewijs heeft, kan hij daar wel gewoon mee op reis.

 

Brief Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Als in uw paspoort of reisbewijs de mogelijke fout zit, krijgt u binnenkort een brief van de Rijksdienst voor Identiteits­gegevens over wat u moet doen. Als blijkt dat u een reisdocument heeft met een fout, dan kunt u langskomen bij de gemeente. Uw paspoort of identiteitsbewijs wordt dan gratis vervangen.

 

Er is een speciaal ontwikkelde app BZK-ID zelf om zelf een controle uit te voeren of het reisdocument de fout bevat. Kan iemand deze controle niet doen? Of is een fout ontdekt bij de controle met de app? Dan kan hij of zij contact opnemen met de gemeente.

 

Enkele feiten

  • Bij sommige documenten werkt een van de controlemechanismen niet. Dit mechanisme geeft extra zekerheid of het document echt is.
  • De document met het productiefout kan nog steeds gebruikt worden om te reizen. Iedereen kan met een gerust hart op reis gaan.
  • Het lijkt erop dat het probleem zich heeft voorgedaan in zeven weken, in de maanden april 2018 tot en met juni 2018.
  • Uit een steekproef lijkt het probleem te gaan om bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten. Dit zou dan landelijk gaan om ongeveer 5000 documenten.
  • De documenten met dit probleem kunnen niet worden gebruikt om het veiligheidsniveau van een DigiD-account te verhogen naar substantieel. Er treedt dan een foutmelding op.
  • Het is niet volledig uit te sluiten dat burgers bij controle van het reisdocument hinder ondervinden. Bijvoorbeeld doordat op een luchthaven een elektronische gate niet opent en een grenswachter de controle dan moet overnemen. Dat kan extra tijd kosten.

Agent gewond bij brand in politiecel Meppel

Gemaakt: Donderdag, 09 augustus 2018 16:39

MEPPEL - In het politie bureau aan de Eendrachtstraat in Meppel heeft een arrestant donderdagmiddag brand gesticht in zijn cel.

 

Het brand alarm ging af in het politie bureau waarna direct de de brandweer werd gealarmeerd. Ter plaatse bleek een aangehouden man verdacht van diefstal het matras van zijn eigen cel in brand te hebben gestoken. Door snel ingrijpen van politie en brandweer kon erger worden voorkomen. Een ambulance kwam ter plaatse voor assistentie. Een politieman raakte gewond en ging per ambulance naar het ziekenhuis. De verdachte is vervolgens overgebracht naar het cellencomplex van de politie in Assen. De verdachte was voordat hij de cel inging volgens de politie meermalen gefouilleerd. Echter hij had een vuuraansteker in een van zijn lichaamsholte verstopt waarmee hij de brand stichtte.

 

De politiemannen en vrouwen moesten tijdelijk het bureau verlaten. De brandweer heeft met eenhogedrukventilator het pand geventileerd.

Zwembad Actie Drenthe; Zondag 12 augustus

Gemaakt: Zaterdag, 11 augustus 2018 14:23

DRENTHE - Zondag blijft het vrijwel droog en is het nog zomers warm (aldus 704 teletekst). Vandaar dat wij een aantal zwembad actie's hebben morgen in Drenthe!

 

Wie morgen gratis naar het zwembad wil in Gieten..we hebben 2 kaarten voor Zwanemeer Gieten inclusief een ijsje! Voor 1 gezin 4 kaarten voor de Paasbergen in Dwingeloo. En een super actie van Zwembad De Zwaoi in Valthermond...morgen 4 naar binnen 2 betalen!!! En een super leukekinderactie in het Bosbad Noord-Sleen. Zet je kind op de foto van de glijbaan morgen. De leukste foto krijgt een kinderdiner!

 

Wil je graag mee doen? Mail even naar info@natuurlijknoorden.nl