Laatste alarmering:
Datum 19|02 Tijd 01:04:13 Inzet Vervalt: Stoom Oms Alarm Agrifirm Meppel Molenpad Meppel Prio Eenheid | Brandweer Drenthe (Onbekende code)
woensdag 21 februari 2018

Archief

Brandweer verwijdert gevaarlijk hangende takken na storm

Gemaakt: Woensdag, 13 september 2017 19:51

MEPPEL – De brandweer heeft in Meppel veel los hangende takken uit bomen moeten verwijderen. Deze hingen na de storm gevaarlijk los in een flinke boom. Ook werd een gemeentelijke boom verwijderd die dreigde te vallen.

 

Het hoogtepunt van de storm is inmiddels voorbij.

Koning Willem Allexander in zonnig Assen voor opening Blauwe As

Gemaakt: Vrijdag, 15 september 2017 16:12

ASSEN – Koning Willem Allexander heeft vrijdagmiddag de vaarroute de Blauwe As geopend. Hij vaart zelf een stukje mee van de sluis naar de havenkanaal.

 

Met het doortrekken van het Kanaal, vanaf de Havenkade naar de Vaart, wordt de vaarrecreatie van Assen flink uitgebreid. Hiermee wordt het centrum van Assen een aantrekkelijke bestemming in de vaarroute Meppel – Assen – Groningen.

Waarschuwing voor oplichting via Whatsapp

Gemaakt: Maandag, 18 september 2017 01:58

REGIO - De laatste weken komen er steeds meer meldingen van oplichting via WhatsApp.


De daders zoeken via open bronnen zoals Facebook, Instagram etc. naar relaties tussen mensen. Ze kiezen vervolgens een foto uit van iemand voor een fakeaccount op WhatsApp. Ze starten een fakeaccount op WhatsApp en zoeken vervolgens contact met bekenden van degene van wie zij de foto gebruiken.


Vaak beginnen ze met: ' Ik heb een nieuwe telefoon, dus sla mijn nieuwe nummer even op.


Dit is een pre-paidtelefoonnummer en dus een niet naar de verdachte te herleiden telefoonnumner.


Vervolgens creëeren de daders een band met hun slachtoffer(s) m.b.v. de informatie die de dader(s) van de social media afgehaald hebben. Hierna begint het aftroggelen van (veel)geld door te zeggen dat ze even krap zitten/schulden hebben maar snel rekeningen moeten betalen. Vaak zeggen de daders dat zij snel rekeningen moeten betalen van Pro Justitia en Menzis.


Het rekeningnummer waarnaar de slachtoffers het gevraagde geld(vaak honderden euro's)moeten overmaken is het rekeningnummer van een zogenaamde Moneymule(=geldezel). Dit is de katvanger die voor de dader zijn rekening ter beschikking stelt.


De dader vraagt ook of het slachtoffer nog even een foto maakt van de overboeking.


Momenteel behandelt een collega van onze teamrecherche samen met een collega-rechercheur elders uit het land bijna 100 aangiften waar deze werkwijze is gevolgd.
De totale schade bedraagt nu al €150.000.

 

Maak dus nooit geld over na een verzoek via Whatsapp en wees voorzichtig met het delen via social media.

Twee lichamen aangetroffen in water Giethoorn

Gemaakt: Maandag, 18 september 2017 16:07

GIETHOORN - In het water van de Thijssengracht in Giethoorn zijn maandagochtend twee lichamen aangetroffen. Een getuige zag de lichamen omstreeks 10.20 uur drijven en waarschuwde de politie. Die heeft de vindplaats nu afgezet voor onderzoek.


Op de plaats waar de lichamen zijn aangetroffen was vorige week woensdag 13 september een verkeersongeval gemeld waarbij een auto te water was geraakt. De inzittenden waren toen na een uitgebreide zoekslag in en om het water niet aangetroffen en tot dusver spoorloos. Onderzoek zal moeten uitwijzen of het om de vermiste inzittenden gaat.

Slachtoffers waterongeval Giethoorn zijn Poolse seizoensarbeiders

Gemaakt: Dinsdag, 19 september 2017 17:11

GIETHOORN - In het water van de Thijssengracht in Giethoorn zijn maandagochtend 18 september twee lichamen aangetroffen. Een getuige zag de lichamen omstreeks 10.20 uur drijven en waarschuwde de politie. Die had de vindplaats afgezet voor onderzoek. De lichamen zijn inmiddels geïdentificeerd en vrijgegeven aan de nabestaanden. Het gaat om twee seizoensarbeiders uit Polen van 24 en 44 jaar.


Op de plaats waar de lichamen zijn aangetroffen was vorige week woensdag 13 september een verkeersongeval gemeld waarbij een auto te water was geraakt. De inzittenden waren toen na een uitgebreide zoekslag in en om het water niet aangetroffen en tot dusver spoorloos. Uit onderzoek blijkt nu dat het om de beide inzittenden van de verongelukte auto gaat. De politie sluit een misdrijf uit en gaat uit van een noodlottig ongeval.

Dodelijk ongeval op de N855 in Dwingeloo

Gemaakt: Dinsdag, 19 september 2017 17:38

DWINGELOO - Bij een ongeval op de N855 is dinsdagmiddag een 36-jarige man uit Havelte om het leven gekomen.

 

Hij reed rond 17.00 uur met een bestelbus over de N855 ter hoogte van Dwingeloo. Door nog onbekende oorzaak raakte hij van de weg en botste tegen een boom. De man is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Treinverkeer tussen Meppel en Assen plat door treinbrand

Gemaakt: Woensdag, 20 september 2017 15:45

MEPPEL / ECHTEN – Het treinverkeer tussen Meppel en Assen lag vandaag enige tijd stil. Op het spoor in het Drentse Echten is woensdagocbtend een treinbrand ontstaan nadat de bovenleiding op de trein is gevallen. De brandweer bluste de brand. Er zaten geen passagiers in de trein.

 

Het treinverkeer ligt zeker tot vanmiddag 1 uur stil. De brand woedde in een schakelkast in de trein.

School ontruimd na gaslek in Sint Jansklooster

Gemaakt: Donderdag, 21 september 2017 16:02

SINT JANSKLOOSTER - Aan de Bergkampen in Sint Jansklooster is donderdagmorgen een school en een aantal woningen ontruimd na een gaslek in een hogedrukleiding. Bewoners van de andere huizen moesten binnen blijven.

 

Het lek ontstond vermoedelijk door graafwerkzaamheden. Hoewel het lek inmiddels is gedicht kunnen de bewoners van de 2 woningen nog niet naar huis. Dit kan volgens de politie nog wel enkele uren duren. Eerst moeten de woning ontlucht worden en als de brandweer na metingen vindt dat de bewoners terug kunnen dan mogen ze hun huis weer betreden.

File na aanrijding op de A28 bij De Wijk

Gemaakt: Vrijdag, 22 september 2017 15:31

DE WIJK – Op de A28 bij De Wijk zijn vrijdagmiddag drie auto's met elkaar in botsing gekomen. Hierdoor ontstond in de richting Hoogeveen een file van meer dan 3 kilometer.

 

Bij het ongeval raakte een persoon gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Over de oorzaak is niets bekend.

Drentse gemeenten lanceren website Spoed voor Jeugd Drenthe

Gemaakt: Zaterdag, 23 september 2017 18:45

DRENTHE - Speciaal voor kinderen en jongeren die direct hulp nodig hebben, is er sinds deze week de website www.spoedvoorjeugddrenthe.nl.

 

Spoed voor Jeugd is het provinciale meldpunt bij crisis in opdracht van de twaalf Drentse gemeenten. Het biedt zelf geen hulp, maar coördineert de hulpverlening van (jeugd)zorgaanbieders. Zo kan zo snel mogelijk de juiste zorg ingezet worden. 'Crises houden zich niet aan kantoortijden', aldus coördinerend wethouder Harmke Vlieg van Assen. 'Daarom is het belangrijk dat kinderen, jongeren en gezinnen direct op goede hulp en ondersteuning kunnen rekenen. Hoe dat in zijn werk gaat, staat helder uitgelegd op de nieuwe website.'

 

Hoe werkt Spoed voor Jeugd Drenthe?
Kinderen en jongeren kunnen zelf bellen, maar ook ouders, hulpverleners, huisartsen of de politie. Als het maar gaat over een kind, jongere en/of gezin in Drenthe. Wie belt naar telefoonnummer (0522) 279 946, krijgt een hulpverlener aan de telefoon. Die stelt vragen om erachter te komen wat er aan de hand is en wie het beste kan helpen. Binnen een half uur wordt een plan gemaakt en de juiste mensen ingeschakeld.

 

Buiten kantoortijden
Spoed voor Jeugd Drenthe helpt bij een crisis die is ontstaan door gedrags- of opvoedproblemen, gezinsproblemen of psychische problemen. Juist op de momenten dat instellingen gesloten zijn: 's morgens voor 09.00 uur, 's middags na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen, dag en nacht.


Is dringend hulp nodig tijdens kantooruren, dus van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur? Dan zijn de gemeenten via hun eigen telefoonnummers de eerste aanspreekpunten. Het telefoonnummer van Spoed voor Jeugd Drenthe is op dat moment niet in gebruik.

 

Samenwerkingspartners
Spoed voor Jeugd Drenthe is een samenwerkingsverband van jeugdhulporganisaties Accare, Ambiq, De Trans, GGZ Drenthe, Jeugdbescherming Noord, Promens Care, Veilig Thuis Drenthe, Jeugdhulp regio Drenthe en Yorneo. Spoed voor Jeugd Drenthe is opgezet in opdracht van en in samenwerking met de Drentse gemeenten.

Landbouwschuur in brand in Nijeveen

Gemaakt: Zondag, 24 september 2017 00:38

NIJEVEEN – Aan de Bramenweg in Nijeveen is zaterdagavond een landbouwschuur met houtsnippers in brand gevlogen. Over de oorzaak is nog niets bekend.

 

Vanwege de waterwinning is er het sein 'grote brand' door de brandweer gegeven zodat er meerdere blusvoertuigen de brand kunnen bestrijden.

Energie 2040 - kansen voor ondernemers!

Gemaakt: Maandag, 25 september 2017 17:07

MEPPEL - Woensdag 1 november van 16.00 tot 19.00 uur organiseren gemeente, RENDO en ICC-Parkmanagement een energieconferentie bij RENDO, Setheweg 1 Meppel.

 

Iedereen gebruikt energie, al dan niet bewust. Het gebruik van energie zal in de nabije toekomst veranderen: nieuwe energiebronnen, lokale energieopslag, decentrale energieopwekking en circulaire productie.

 

Wat betekent dit voor uw bedrijf en uw bedrijfsvoering? Welke kansen zijn er? Van wie kunt u leren? Met wie samenwerken? Bent u geïnteresseerd in deze ontwikkelingen? Meld u aan, het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

 

Programma

Onder leiding van dagvoorzitter Leo Weterings zullen wij onderstaand programma met u doornemen:

 • 15.30 Inloop bij RENDO, Setheweg 1, Meppel (er is voldoende parkeermogelijkheid)
 • 16.00 Aanloop geschetst door wethouder Gert Stam, Gemeente Meppel
 • 16.05 Welkom door Eddy Veenstra, algemeen directeur RENDO
 • 16.15 Inleiding door de dagvoorzitter
 • 16.25 Eric Broekhuizen, ondernemer en schrijver van het boek De Vergeten Oplossing, gaat dieper in op de ecoprijs van een product én hoe dit de wereld gaat veranderen.
 • 16.55 Janmar Katoele – Welke subsidie mogelijkheden zijn er NU voor ondernemers?
 • 17.10 Zwembad Hesselingen – Edwin Koelink, over 25 jaar duurzaamheid in de praktijk.
 • 17.30 Paneldiscussie: Op basis van een aantal interessante stellingen horen wij graag uw visie.
  • Panelleden: Edwin Koelink (Bad Hesselingen), Janmar Katoele, Bertjan Boom (ICC-PMM), Harry van der Geest (RENDO), Eric Broekhuizen
 • 18.15 Buffet
 • 19.00 Afsluiting

 

U ontvangt van ons het boek De Vergeten Oplossing van Erik Broekhuizen, zo kunt u zich nog verder verdiepen in de ecoprijs van producten.

Overheid start met verspreiding jodiumtabletten

Gemaakt: Vrijdag, 29 september 2017 19:27

COEVORDEN - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verspreidt vanaf 10 oktober uit voorzorg jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Zo ook in veel gemeenten in het oosten van het land. Vlak over de grens bij Lingen staat namelijk een kerncentrale. De tabletten worden per post verzonden. Bij de tabletten zit ook een brochure met informatie.


Waarom
Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Dat kan door inademen in de schildklier terecht komen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium. Er komt dan minder radioactief jodium in de schildklier. Dit verkleint de kans op schildklierkanker bij jonge mensen. Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Bij een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd.

 

Wie
De jodiumtabletten worden per post verzonden naar huishoudens met:

 • kinderen tot 18 jaar die binnen 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen
 • inwoners tussen de 18 en 40 jaar die binnen 20 kilometer afstand van een kerncentrale wonen

 

Kinderen hebben de meeste kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium. Jongere mensen tussen de 18 en 40 lopen minder risico. Dat verklaart het verschil in afstanden.

 

Mensen boven de 40 krijgen de tabletten niet. De schadelijke bijwerking is op die leeftijd groter dan de kans op schildklierkanker.

 

Zwangere vrouwen kunnen zichzelf en hun ongeboren kind beschermen door zelf de vereiste dosis jodiumtabletten in te nemen. Vanaf de tweede week van oktober zijn die tabletten verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. De adviesprijs is € 2,95. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij de verloskundige, de gynaecoloog of huisarts.

 

Wanneer
Als er een kernongeval gebeurt is het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Dat hoeft alleen als er een wolk met radioactief jodium in de buurt komt. Daarom moeten de jodiumtabletten pas worden ingenomen op het moment dat de overheid dit adviseert. Dat gebeurt via:

Truck verliest oplegger in Meppel

Gemaakt: Zaterdag, 30 september 2017 07:07

MEPPEL - In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een truck op de Europalaan in Meppel zijn oplegger verloren.

 

De chauffeur reed op de Europalaan toen hij plotseling een hoop lawaai hoorde. Toen hij in de spiegel keek ontdekte hij dat de oplegger een eind achter hem midden op straat stond.

 

Nadat de oplegger weer aan de truck gekoppeld was kon de weg voorzichtig worden vervolgd voor controle naar eventuele schade. De weg is enige tijd afgesloten geweest.

Drugslab aangetroffen in bedrijfspand De Pol

Gemaakt: Woensdag, 04 oktober 2017 16:33

DE POL - In het Overijsselse De Pol is in een bedrijfspand een drugslab aangetroffen. De politie is de hele dag al bezig met onderzoek in en rond het pand. De omgeving is hierbij afgesloten voor al het verkeer, de brandweer van Heino is ter plaatse voor facilitaire ondersteuning.

 

Op het moment van de inval was een 46-jarige man uit Rotterdam aanwezig. Hij is aangehouden als verdachte in de zaak. In de loods is apparatuur en grondstoffen aangetroffen voor het vervaardigen van drugs.

Busje met Roemenen belandt in de sloot

Gemaakt: Woensdag, 04 oktober 2017 22:37

HOOGEVEEN - Bij een ongeval op de A37 ter hoogte van Hoogeveen is een busje met acht Roemenen in de sloot beland.

 

Het busje reed in de rij richting Emmen richting Knooppunt Hoogeveen en kwam ter hoogte van de op en afrit Hoogeveen-oost in de problemen. Bij het ongeval raakte een inzittende zo ernstig gewond dat deze naar het ziekenhuis in Zwolle is afgevoerd.

Twee auto's botsen op A32 bij Meppel

Gemaakt: Donderdag, 05 oktober 2017 16:10

MEPPEL – Op de A32 bij Meppel zijn donderdagochtend twee auto's met elkaar in botsing gekomen. Eén persoon is bij de aanrijding gewond geraakt.

 

Door het ongeval ontstond er een file van meer dan 3 kilometer. De ene auto liep aan de voorzijde forse schade op en de ander aan de achterzijde. Over de oorzaak is niets bekend.

Roosters waaien van dak van winkelcentrum in Meppel

Gemaakt: Donderdag, 05 oktober 2017 16:29

MEPPEL – Door de hevige storm zijn roosters van het dak van winkelcentrum en appartementen gebouw Keyserstroom aan de Eendrachtstraat in Meppel gewaaid.

 

De brandweer kwam ter plaatse om de loslatende panelen en roosters vast te zetten. Een aluminium rooster kwam op de grond terecht. Er vielen geen gewonden.

Rotonde Nieuwe Nijeveenseweg geopend voor verkeer

Gemaakt: Vrijdag, 06 oktober 2017 19:27

MEPPEL - Op vrijdag 6 oktober jl. heeft wethouder Roelof Pieter Koning de rotonde aan de Nieuwe Nijeveense weg officieel geopend. Dat deed hij door symbolisch een laatste keer met een wals een rondje op de nieuwe rotonde te rijden. De werkzaamheden zijn direct na de zomervakantie gestart en nu is de rotonde dus klaar voor gebruik.

 

Op de Nieuwe Nijeveenseweg werd ter hoogte van de wijk Nieuwveense Landen te hard gereden door weggebruikers. Daarnaast was Nijeveen op de fiets niet rechtstreeks bereikbaar vanuit de wijk. Om dit op te lossen zijn naast de aanleg van de rotonde nog een aantal verkeerskundige maatregelen getroffen.

 

Wethouder Roelof Pieter Koning: "Met de aanleg van de rotonde en de andere maatregelen vergroten we de verkeersveiligheid rond Nieuwveense Landen. De snelheid gaat omlaag en we creëren een veilige fietsoversteek. Beide zijn wensen vanuit de wijk."

 

Diverse verkeersmaatregelen

Ter hoogte van de weg de Omslag –aan de noordkant van Nieuwveense Landen- is de rotonde en het vrij liggende fietspad aangelegd. Deze maatregelen werken snelheidsremmend. Hiermee is een veilige fietsverbinding én oversteekplaats gerealiseerd tussen Nieuwveense Landen en Nijeveen aan de noordkant van de Nijeveensebuurt. Ter hoogte van de Zeefdruk is een dubbele drempel gerealiseerd om ook bij deze aansluiting de snelheid te remmen. Op termijn zal de aansluiting verdwijnen. Deze blijft enkel open zolang dit nog nodig is ten behoeve van bouwverkeer. Hierdoor zijn er alternatieven qua ontsluiting voor het (bouw)verkeer.

 

Opheffen eenrichtingsverkeer en invoeren 30 km zone

In de wijk zelf volgen ook aanvullende maatregelen. Het betreft het opheffen van het eenrichtingsverkeer en de invoering van een algemene 30 km zone. Het opheffen van het eenrichtingsverkeer is gebeurd. De invoering van een algemene 30 km zone volgt zo spoedig mogelijk. Beide maatregelen zijn in lijn met de oorspronkelijke plannen voor de wijk. De maatregelen sluiten aan bij de wensen van de bewoners.

Scheepsbrand op werf in Zwartsluis

Gemaakt: Maandag, 09 oktober 2017 19:46

ZWARTSLUIS - Op een scheepswerf aan Het Bosch in Zwartsluis is maandagavond brand ontstaan in een schip. Vermoedelijk ontstond het vuur door werkzaamheden.

 

De brandweer bluste de brand. Het is onbekend hoe groot de schade is.

Gewonde bij steekpartij op station Hoogeveen

Gemaakt: Dinsdag, 10 oktober 2017 22:17

HOOGEVEEN - Een 19-jarige inwoner van Hoogeveen is dinsdagavond op het plein voor het treinstation in zijn woonplaats na een ruzie neergestoken. De man raakte daarbij zwaar gewond. Agenten konden niet veel later in een stilstaande trein op het station in Meppel twee verdachten aanhouden.


Eerste hulp
Surveillerende agenten kregen een melding dat bij het station iemand zou zijn neergestoken. Omstanders verleenden eerste hulp. Dit werd al snel door het personeel van de ambulancedienst overgenomen. Het slachtoffer raakte zwaar gewond en werd vervolgens per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

 

Onderzoek
Door de politie werd direct een onderzoek gestart. Daarbij werd gesproken met betrokkenen en getuigen. Ook werd sporenonderzoek verricht. Al snel kwam zicht op twee verdachten. Dit duo was inmiddels met de trein richting Meppel vertrokken. Meerdere agenten gingen naar het station van Meppel en in de betreffende trein werden twee inwoners van de stad Groningen van 18 en 21 jaar aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de ruzie is nog onduidelijk.

Nacht van de Nacht zaterdag 28 oktober

Gemaakt: Donderdag, 12 oktober 2017 19:50

MEPPEL - Wandelen in het donker? Doe ook weer mee met de Nacht van de Nacht. Dit jaar organiseren we een leuke avond rondom De Havixhorst.

 

Om 19.30 uur verwachten we jong en oud bij het parkeerterrein van De Havixhorst aan de Schiphorsterweg 34-36 in De Schiphorst. Op het programma staat een wandeling door de Beeldentuin, koffie bij Ooievaarsstation De Lokkerij en een wandeling door het donkere bos rondom De Havixhorst. Het programma duurt tot ongeveer 21.00 uur. Neem een zaklamp mee. Die heb je wel nodig. Kinderen moeten begeleid worden door hun ouders of een andere volwassene. Deze activiteit is geschikt voor alle leeftijden. Het is verstandig om laarzen te dragen.

 

Organisatie

De organisatie is in handen van de gemeente Meppel, Scouting Meppel en de Werkgroep Duurzaam Meppel. Wil je meer weten over de Nacht van de Nacht? Ga dan ook eens naar de website www.nachtvandenacht.nl.

 

Meer weten

Voor meer informatie kun je ook terecht bij Marjan Mulder van de gemeente Meppel via postbus@meppel.nl of 14 0522.Meer informatie over de Nacht van de Nacht vindt u op www.nachtvandenacht.nl en over de beeldentuin op www.beeldenparkdehavixhorst.nl.

Gemeente Meppel organiseert Jongerengemeenteraad

Gemaakt: Vrijdag, 13 oktober 2017 19:39

MEPPEL - Op maandag 16 oktober 2017 organiseert de gemeenteraad in samenwerking met ProDemos -Huis voor democratie en rechtsstaat, een Jongerengemeenteraad.

 

Aan dit project doen ongeveer 70 leerlingen van Drenthe College, Stad & Esch en Greijdanus College mee. Zij houden zich een dag lang op het stadhuis bezig met lokale politiek. Tijdens deze dag bedenken ze concrete plannen in het kader van het thema Jongeren & Veiligheid. De gemeente heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van € 1.250,-- beschikbaar.

 

De Jongerengemeenteraad heeft als doel jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

 

Programma

Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van Jongeren & Veiligheid. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

 

's Middags nemen de leerlingen in een Jongerengemeenteraadsvergadering een besluit over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het voorstel dat de meeste stemmen krijgt, wordt uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 09.00 tot 18.00 uur. De Jongerengemeenteraadsvergadering wordt om 09.00 uur geopend door burgemeester Korteland en 's middags vanaf 16.00 uur voorgezeten door raadslid Van Ulzen.

 

Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en mee te stemmen voor het beste project.

 

Wat is ProDemos?

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat - legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Bekende activiteiten zijn ProDemos Binnenhof voor Scholieren, waarbij schoolklassen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag beleven, de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer. www.prodemos.nl

Ook woningen in het duurdere segment nu in de lift in de gemeente Meppel

Gemaakt: Vrijdag, 13 oktober 2017 19:41

MEPPEL - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft vandaag de woningmarktcijfers van het derde kwartaal 2017 gepresenteerd en daaruit blijkt dat woningprijzen in de stad 'door het dak gaan'.

 

In het deze week verschenen regeerakkoord staat "nu de economie weer aantrekt, de vraag naar woningen weer enorm is toegenomen". De kwartaalcijfers van Meppel onderschrijven dit beeld ieder kwartaal opnieuw. Vooral in het duurdere segment stijgen de prijzen nu, wordt de verkooptijd gehalveerd en daalt het verschil in vraag- en transactieprijs.

 

Wethouder Koning: "In Meppel gaan voor een gezonde woningmarkt, waarbij we naast de bestaande bouw en huurwoningen, ook inzetten op nieuwbouw onder andere in het duurdere segment. Binnenkort starten we met de verkoop van 31 vrije kavels in de nieuwe fase Broeklanden van Nieuwveense Landen. Op de Woonbeurs die we daar op 11 november organiseren, vertellen we belangstellenden meer over de mogelijkheden."

 

Makelaar Jan Weide is kort en krachtig over de cijfers van het derde kwartaal 2017: "Er moet sneller meer nieuwbouw (voor starters) komen!"

 

Tussenwoningen
Ten opzichte van het tweede kwartaal zijn er iets minder tussenwoningen in de gemeente Meppel verkocht en is de verkoopprijs licht gedaald. De gemiddelde verkooptijd is nagenoeg gelijk gebleven.

 

Hoekwoningen
Er zijn meer hoekwoningen verkocht ten opzichte van het vorige kwartaal. De transactieprijs per woning is licht gedaald. De verkooptijd is weer gedaald en nu op het laagste niveau van de afgelopen 4 jaar.

 

Twee onder-een-kapwoningen
Er zijn vergeleken met het tweede kwartaal meer twee-onder-een-kapwoningen verkocht. De verkoopprijs is licht gedaald. De verkooptijd per woning is gedaald.

 

Vrijstaande woningen
Er zijn ten opzichte van het vorige kwartaal meer vrijstaande woningen verkocht. De verkoopprijs is gemiddeld met €40.000,-- gestegen. De verkooptijd is gehalveerd.

 

Appartementen
De verkoop van appartementen in de gemeente Meppel is in het derde kwartaal van 2017 weer gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. De verkoopprijs is net als de verkooptijd gedaald.

Brand in keuken van woning in Meppel

Gemaakt: Zaterdag, 14 oktober 2017 20:38

MEPPEL – Aan het Ruskenstuk in Meppel is zaterdagavond brand ontstaan in een keuken. De brandweer kwam ter plaatse voor nacontrole.

 

De brand was ontstaan nadat een broodje in de oven was vergeten. De politie heeft met een brandblusser het vuur geblust.

Chinees restaurant ontruimd vanwege CO melding

Gemaakt: Zaterdag, 14 oktober 2017 21:34

MEPPEL – Zaterdagavond is een Chinees restaurant aan de Stationsstraat in Meppel ontruimd. Er waren ruim 20 bezoekers in het restaurant.

 

De brandweer was opgeroepen om een meting te verrichten in verband met een CO ( koolmonoxide ) alarm. De brandweer heeft een zeer hoge concentratie CO gemeten. Het pand is onmiddellijk ontruimd. Een persoon is onwel geworden en door het ambulancepersoneel gecontroleerd. Inmiddels wordt het pand geventileerd. De oorzaak van de hoge concentratie CO is nog niet bekend, hier wordt onderzoek naar gedaan.

Natuurwerkdag: help je mee om het Ringpark Oosterboer op te knappen?

Gemaakt: Maandag, 16 oktober 2017 18:13

MEPPEL - Op zaterdag 4 november is het Natuurwerkdag. Overal in Nederland gaan vrijwilligers aan de slag in de natuur. Ook in Meppel kun je meedoen. We gaan aan de slag in Ringpark Oosterboer. We gaan hier zagen en takken knippen, wilgen knotten, en eventueel randen steken.

 

Iedereen vanaf ongeveer 6 jaar is welkom. Kinderen moeten wel begeleid worden door een volwassene.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de website van de natuurwerkdag: www.natuurwerkdag.nl. Aanmelden is nodig omdat we dan kunnen zorgen voor genoeg gereedschappen en lunchpakketten. Iedereen die meedoet, krijgt ook nog een leuke herinnering mee naar huis.

 

Programma

De deelnemers verzamelen om 9.30 uur bij Scouting aan de Blankensteinweg. Koffie, thee en limonade staan klaar. Tussen de middag is er een lunch. Daarna werken we nog tot ongeveer 15.00 uur door. De activiteit wordt georganiseerd door de gemeente Meppel, Landschapsbeheer Drenthe en Scouting Meppel. Dus, twijfel niet en meld je aan!

Sahara zand en bosbranden kleuren lucht rood

Gemaakt: Dinsdag, 17 oktober 2017 17:27

NEDERLAND - De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het hele land is de lucht gevuld met fijne zanddeeltjes uit de Sahara. Daarbij zit ook rook afkomstig van de bosbranden in Spanje en Portugal. Hierdoor is de zon opvallend rood en hebben we een bruinige gloed aan de horizon.

 

Rook en zand in de lucht komt vaker voor, maar de combinatie van beiden in deze hoeveelheden is volgens MeteoGroup uniek te noemen. De stof en rook zijn zo dik, dat de zon moeite heeft om er doorheen te komen. Daardoor is er in de grijze lucht een sinaasappelkleurige zon te zien.

 

Heeft u vandaag een mooie foto gemaakt van de mysterieuze zon? Voeg uw foto toe via reacties!

Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk meer werk maken van een (bijna) afvalvrije regio

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 20:20

REGIO - De Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk inzetten op het verder terugdringen van het huishoudelijk restafval in Drenthe. Door samenwerking willen de partijen in 2020 voldoen aan de landelijke afspraken in de omslag van afval naar grondstof. Tegelijkertijd willen de partijen nieuwe banen creëren rondom nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten in Drenthe, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor het bekrachtigen van de samenwerking ondertekenden de bestuurders van de Drentse gemeenten en Area donderdag 19 oktober het manifest Drenthe van afval naar grondstoffen; Samen op weg naar gemiddeld 100 kg huishoudelijk restafval in Drenthe.


Samen sterker
De Drentse samenwerking laat ruimte voor elke individuele gemeente om het eigen afvalbeleidsplan uit te voeren. Bert Bouwmeester, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg VDG Milieu Energie en Mobiliteit, zegt hierover: "Gezamenlijk zijn we sneller in staat om de omslag van afval naar grondstof in Drenthe te maken en daar bovendien meer voordelen uit te halen voor iedereen in de regio." Dat het manifest voortkomt uit een symposium van MarkeRein, het samenwerkingsplatform van de twaalf gemeenten en Area, vindt Bouwmeester tekenend. "Drenthe is klaar voor de volgende stap in de omslag naar een circulaire economie: het gezamenlijk onderzoeken en benutten van nieuwe kansen die onze regio kunnen versterken."

 

In de afgelopen periode zetten veel gemeenten al individueel in op het verbeteren van de afvalscheiding en het reduceren van het huishoudelijk restafval. Zo voerden sommige gemeenten een PMD-container in (voor de inzameling van Plastic en Metalen verpakkingen en Drankenkartons), werden pilotprojecten als 100-100-100 gestart en werden campagnes uitgerold om inwoners te stimuleren en ondersteunen in het scheiden van afval. In 2016 leidde dit in Drenthe tot gemiddeld 231 kg restafval per inwoner en een afvalscheiding van 58 procent. Door nu gezamenlijke ambities en doelstellingen te onderschrijven en hierin zoveel mogelijk regionale maatregelen te treffen, ook in VDG-verband, willen de gemeenten en Area deze prestaties aanzienlijk verbeteren: naar maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75 procent afvalscheiding in 2020. Deze doelen zijn conform de landelijke afspraken in het Publiek Kader Huishoudelijk Afval 2025 en het Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof – Huishoudelijk afval.

 

Regionale maatregelen
Het regionaal onderzoeken en benutten van nieuwe inzamelstructuren – zoals voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal – en het gezamenlijk ontwikkelen van eenduidige communicatie – op eenzelfde manier inwoners informeren en stimuleren – worden gezien als belangrijke stappen naar een (bijna) afvalvrij Drenthe. Uiteindelijk willen de gemeenten en Area toe naar slechts 30 kg restafval per inwoner per jaar. Daarnaast zullen de twaalf gemeenten en Area gezamenlijk een steviger positie hebben aan de onderhandelingstafel in verkenningen met regionale en landelijke producenten. Naar verwachting kunnen daardoor ook betere afspraken worden gemaakt over nieuwe werkgelegenheid en een hogere arbeidsparticipatie in de regio, voortvloeiend uit nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten.

Gas geroken in winkel en woning in Meppel

Gemaakt: Vrijdag, 20 oktober 2017 16:22

MEPPEL – In een winkel en een bovenwoning aan de Hoofdstraat in Meppel werd vrijdagochtend gas geroken. Het is nog onbekend waar het gas vandaan kwam.

 

De brandweer is daar naar op zoek gegaan en heeft metingen verricht. De aanwezige bewoner werd in de ambulance behandeld omdat hij zich onwel voelde. Het is nog onbekend wat de gaslucht heeft veroorzaakt. De brandweer heeft geen gas kunnen meten. Enexis de energieleveraar zal een nader onderzoek instellen.